Cine-a zis că e uşor?

Slovenia's Zlatko Dedic (L) takes a shot as England's John Terry (C) dives in front of the ball next to team mate Glen Johnson during the 2010 World Cup Group C soccer match in Port Elizabeth June 23, 2010. REUTERS/Darren Staples (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP IMAGE OF THE DAY TOP PICTURE)

Timp de două ore, străzile, fabricile, băncile şi şcolile din Insulă au fost pustii. Pentru prima dată la acest Mondial, Anglia a livrat o tranşă din calitatea pe care o aşteptam la începutul turneului. Nu e tocmai de pus în ramă acest 1-0 cu o Slovenie a cărei populaţie ar încăpea în sud-vestul Londrei, dar ţinând cont de sunetul baionetelor care se ascuţeau în redacţiile de pe Fleet Street, Albionul a evitat un linşaj mediatic.

Am văzut o Anglie mai coerentă, mai agresivă în pressing, în orice caz o echipă schimbată semnificativ în bine de la acel joc hepatic cu Algeria. Câteva note pe marginea a ceea ce s-a întâmplat ieri:

neglijenţa la finalizare a englezilor şi mai ales golul lui Donovan au scuipat-o pe Anglia în jumătatea diabolică a ţintarului. Oricum ar fi avut un munte de urcat, dar în loc să fie Ceahlăul, acum e Everestul. În loc de Ghana şi probabil Uruguay în sferturi, urmează aşa: Germania, Argentina, Spania, Brazilia. Nobody said it was easy, no one ever said it would be this hard.

spuneţi ce vreţi despre Terry, dar ieri a fost superb. Ce-o fi fost în mintea lui când a plonjat încercând să blocheze un şut cu capul, brevetând „tehnica somonului”? Vă zic eu: nimic. A fost acea fracţiune de secundă de disperare când sinapsele sunt scurtcircuitate şi corpul e controlat de acele trăsături pe care le ai cel mai adânc scrijelite în ADN. În cazul lui Terry, curaj, devotament şi determinare.

– Capello şi-a riscat reputaţia. Nu l-a jucat pe Gerrard în spatele vârfurilor, nu l-a jucat pe Rooney vârf împins, n-a abandonat 4-4-2-ul. Mai mult, ignorând lobby-ul teribil în sprijinul lui Joe Cole venit din toate direcţiile, Capello a mers pe instinct şi a luat două decizii pe care nu mulţi le anticipau, titularizandu-i pe Defoe, care niciodată n-a impresionat alături de Rooney, şi pe Milner, pe care mulţi credeau că n-o să-l mai vadă în Africa de Sud după jumătatea de oră infectă cu S.U.A. Dividendele curajului său au venit repede: Milner şi Defoe au colaborat la golul din minutul 22, care avea să fie decisiv. Milner a fost esenţial în continuare, stând lipit de tuşă şi întinzând apărarea Sloveniei doar prin disciplina sa tactică. E mai mult decât se poate spune despre Lennon. Nu cred că l-am mai văzut pe Capello atât de exuberant într-un interviu.

– e şi un caveat tactic în toată povestea asta: e foarte plauzibil ca Anglia să fi funcţionat mai bine azi pentru că a întâlnit tot un modul 4-4-2. Când se întâlnesc două echipe cu acelaşi sistem, diferenţa o face valoarea individuală. Avantaj Anglia. Cu echipele care vor aglomera mijlocul, cum a făcut Algeria, nu va fi la fel de simplu.

– unii spun că asta s-ar putea să fi fost declicul care să elibereze jocul Angliei. Într-un fel Campionatul Mondial abia începe pentru Albion. Dar problemele Angliei nu sunt dintre cele care dispar de miercuri pe duminică. Glen Johnson n-o să înveţe să se apere în câteva zile. Lampard n-o să aibă peste noapte curajul de a-şi asuma mai multe responsabilităţi decât dacă se duce la vrăjitorul din Oz. Barry, ce s-ar putea întâmpla cu el încât să nu mai fie veriga slabă?

– dacă are de gând să rămână în Africa de Sud dincolo de săptămâna asta, Anglia trebuie să reproducă jocul din primele 20 de minute ale reprizei secunde cu Slovenia.

Landon Donovan, plângând că un copil în interviul de după meci, cu tricoul pătat de sânge:Când încerci să faci lucrurile cum trebuie, e frumos să vezi că eşti răsplătit!” Şi cum incepe reporterul interviul: Mister Donovan,

– mulţi remarcau ironic că Mondialul sud-african începe să semene din ce în ce mai mult cu Al Doilea Război Mondial: francezii au ieşit repede, americanii au intrat târziu şi i-au lăsat pe englezi să se bată singuri cu nemţii.

Urmează Krauţii şi ştiţi ce-a zis bătrânul Churchill: We shall fight them on the beaches…

9 thoughts on “Cine-a zis că e uşor?

 1. Dragilor,
  Din ce in ce mai mult imi place site-ul vostru „de nisa”. Exista speranta ptr jurnalismul sportiv.
  Sa traiasca Garda Noua! :)
  Cu mare stima.
  Rares

 2. @anglofil: far too kind? not unless ţi se urcă la cap 😀

  în altă ordine de idei, mă întreb cum ar fi arătat… totul dacă slovenii ar fi marcat la tripla lor ocazie. ar mai fi apreciat oamenii la aceeaşi valoare de exemplu poza (excepţională) cu terry aruncându-se cu capul înainte în bazinul cu iarbă?

 3. No way, s-ar fi pornit masinaria de tocat a presei si tot sistemul ar fi fost pus sub lupa, reincalzita ciorba cu declinul nationalei care se trage de la infiintarea PL-ului, salary-cap si toate cliseele care iti dau dureri de cap. Oricum, a fost doar o amanare.

 4. Foarte placut articolul.
  „Germania, Argentina, Spania, Brazilia.” – oh, man…

Lasă un răspuns