Învingător la puncte… Ferrari

July 25, 2010 - Hockenheim, Germany - WINNER FERRARI SPANISH DRIVER FERNANDO ALONSO ON THE PODIUM BETWEEN TEAMMATE FELIPE MASSA AND REDBULL RENAULT GERMAN DRIVER SEBASTIAN VETTEL, Formula One World Championship German Grand Prix, Race Day.

Sfârşit de iulie 2010. La Hockenheim are loc Marele Premiu al Germaniei la Formula 1. Cei doi driveri ai lui Ferrari, Felipe Massa şi Fernando Alonso, sunt în cursă. Massa este în faţa lui Alonso, care are mai multe şanse să câştige titlul mondial, când în cască aude vocea inginerului Rob Smeadley, anunţându-l că Fernando este mai rapid decât el şi apoi îl roagă să confirme că a înţeles mesajul. Massa nu spune nimic, dar un tur mai târziu este depăşit de coechiperul său după care îl aude din nou pe inginer spunând clar: „Good lad. Just stick with it. Sorry.”

Clar şi fără echivoc, întâi îl încurajează pentru ce a făcut, apoi îi cere să rămână alături de Alonso, după care îşi cere scuze. Nişte întrebări îşi fac loc în mintea mea paranoică:
1. De ce l-a felicitat pe Massa după ce a fost depăşit? Oare ideea unei curse de Formula 1 nu este să mergi cât mai repede pentru a câştiga? Aparent nu.
2. Cum se face că lui Massa, care merge mai încet decât coechipierul său şi este depăşit de acesta, brusc i se revitalizează maşina, cerându-i-se să rămână lângă spaniol? Cum să rămâi lângă cel care te-a depăşit dacă mergi mai încet?
3. Oare de ce îşi cerea scuze inginerul? Că nu îi oferiseră şanse egale cu spaniolul şi sistemele maşinii nu funcţionau aşa cum ar fi trebuit?

Să zicem că sunt eu paranoic şi am ceva împotriva celor de la Ferrari încă de pe vremea când Schumacher M. era ajutat să câştige în ciuda lipsei fair-play-ului de care dădea dovadă germanul.

Însă lucrurile nu rămân împotmolite aici. FIA a amendat Ferrari imediat după cursă cu 100.000 de dolari, amendă acceptată de scuderie. (Pentru mine o acceptare a plăţii unei amenzi fără a face apel la această decizie e echivalentă cu recunoaşterea vinovăţiei).

Şi încă nu s-a terminat pentru că azi, la Paris, s-a hotărât că Ferrari nu va primi şi alte pedepse, menţinând amenda. Mai mult Comisia care a analizat cazul a spus că va cere revizuirea articolului pentru că se pare că acesta este încălcat prea des de către echipe. (???????) Păi, dacă articolul e încălcat prea des, înseamnă că s-a văzut acest lucru, dar a fost trecut cu vederea. Deci, e în regulă dacă regulamentul e încălcat.

Şi acum cireaşa de pe tort: Carlos Garcia, preşedintele federaţiei automobilistice spaniole a dezvăluit argumentele echipei Ferrari în privinţa incidentului. „Lui Massa i s-a spus că este mai încet decât Alonso pentru a-l motiva.” Nimic în neregulă până aici. „Supărat pe mesajul primit, Massa a decis să încetinească” Cu alte cuvinte brazilianul s-a bosumflat aşa de tare că merge ca un melc în comparaţie cu Alonso, încât a hotărât să meargă şi mai încet. Extraordinar, Massa e şi el om, şi are mentalitatea unui puşti de grădiniţă care îşi ia jucăriile şi pleacă (încetineşte), după care, depăşit fiind de colegul său, se întoarce şi spune: „Hai, bă, că v-am păcălit” (adică „Just stick with it”).

Formula 1 mi-a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie de aşa ceva după nenumăratele episoade de nesportivitate din trecut ale diverşilor piloţi, că rămâne un sport în care numai unii trebuie să câştige, iar ceilalţi doar să participe.

(Imaginea este de la festivitatea de premiere a aceluiaşi mare premiu. Massa e probabil încă supărat pe mesajul primit.)

Acest articol a apărut şi pe http://discutiilaocafea.blogspot.com/

3 thoughts on “Învingător la puncte… Ferrari

  1. Formula 1 nu mai ce a fost odata; gentlemen-i ca Mansell, Hakinen, dueluri Prost-Senna, mai rar. Ne multumim cu ce avem. si cu Schumacher revenit, care desi nu mai are forma de altadata, face aceleasi tampenii.

Lasă un răspuns