Echipa de polo sau ce înseamnă patriotismul

Andrei Busila (L) of Romania fights for the ball with Anil Sonmez of Turkey during their European Waterpolo Championships preliminary match in Zagreb, August 29, 2010. REUTERS/Laszlo Balogh (CROATIA - Tags: SPORT WATER POLO IMAGES OF THE DAY)

De fiecare dată când le aflu rezultatele, sau îi văd, mi se umezesc ochii. Echipa naţională de polo a României. De băieţi, că de fete n-avem. Nu sunt pe invers. E doar o reacţie firească. Patriotism? Da, ăsta e patriotismul.

Să faci performanţă antrenându-te într-o ţară fără bazine, umilit de nişte autorităţi care văd în tine cel mult nişte angajaţi de la circ, e ca şi cum ai câştiga la box legat la ochi. De unde atâta putere şi determinare într-o epocă în care perle sportive din state cu probleme – din Africa, China, spaţiul ex-sovietic –  îşi schimbă cetăţenia, aducând glorie ţărilor occidentale? La ce sport de echipă masculin ne mai calificăm aproape constant la Mondiale şi Europene? La ce sport de echipă în general, mai batem Spania? Nu, atletismul nu e sport de echipă. Gimnastică? Mai vorbim peste 2-3 ani. Rugby? Parcă ne făcură pocinogul de curând. Sau portughezii? Nu contează, aţi prins ideea.

De unde vine acest miracol? Să fie explicaţia lui Arghezi „Din bube, mucigaiuri şi noroi/Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi?” Sau numai pasiunea? În fond nici nu e un sport complicat. Nişte vânjoşi, buni la înotat şi dă-i cu beşica spre ăla care oricum nu se simte prea bine pe linia porţii. Dar stai că asta are orice naţie. Mai trebuie şi altceva. Ah da, sistemul, şcoala, tradiţia. Recunoaşteţi ceva? Eu nu prea.

E greu de găsit o explicaţie. Orice aş căuta, risc să devin patetic într-o lume de duri profunji, cum zice Mircea Badea. Să ne bucurăm că există. Numai de-ar ţine, aşa a zis mama lui Napoleon, la primele lui victorii. Din păcate, cea mai probabilă variantă va fi să ne aducem aminte cu nostalgie de echipa de polo, aşa cum am făcut cu cele de handbal, hochei sau volei. Şi să refacem gânditori bătăliile, cu soldăţei de plumb, ca împăratul pe insula Sfânta Elena.

2 thoughts on “Echipa de polo sau ce înseamnă patriotismul

  1. Greu de spus de unde atata pasiune la baietii astia, dar sunt aproape geniali. Demonstreaza in orice moment ca se poate face performanta chiar si atunci cand statul isi bate joc de tine.

    Super poza!

Lasă un răspuns