România, 3 locuri întâi şi 3 locuri trei la Cupa Balcanică la Kendo 2010

Pasionată fiind de sportul care aduce în teren spectacolul luptelor între samuraii zilelor noastre, maxima concentrare, spiritul şi rapiditatea purtătorilor de săbii, nu puteam să lipsesc de la prima Cupă Balcanică la Kendo organizată în România.

Aflat la ediţia a patra, evenimentul a avut loc la Bucureşti, la Sala Polivalentă, în week-end-ul 25-26 septembrie 2010 şi a adus la start echipe din România, Bulgaria, Serbia, Moldova, Macedonia şi Muntenegru.

Prima zi a competiţiei a fost una foarte fastă pentru sportivii români. Dimineaţă s-au desfăşurat competiţiile la individual juniori şi individual senioare. Din echipa României au concurat la juniori 7 sportivi şi 6 sportive la senioare.

Până la prânz aveam deja campioni la senioare şi la juniori, dar şi două locuri trei la juniori. Alin Chirea, de la Clubul Român de Kendo, a triumfat în finala de la juniori împotriva macedoneanului Vladimir Keskovski. Pe locul al treilea s-au clasat Valentin Chirea, legitimat tot la CRK şi Vlad Nagy, de la ISSHIN Cluj-Napoca.

La feminin Maria Moise de la clubul Kaybukan Constanţa a învins-o pe Ana Momcilovic din Serbia. Pe locul al treilea s-au clasat Valia Paneva din Bulgaria şi Nataşa Jelic din Serbia.

Înainte de pauza de prânz au început disputele în competiţia pentru stabilirea campionului la individual masculin. România a prezentat la start nu mai puţin de 37 de concurenţi. La finalul zilei, Alexandru Stupu de la clubul Kaybukan Constanţa îşi asigura locul întâi printr-un men spectaculos plasat inteligent împotriva macedoneanului Zlatko Keskovski. Pe locul al treilea s-au clasat sârbii Mladen Jelicic şi Milos Petrovic.

Duminică s-au desfăşurat competiţiile pe echipe. Delegaţiile mai numeroase ale Serbiei, Bulgariei şi României şi-au permis să prezinte la start câte două echipe. Speranţa puţinilor spectatori prezenţi la eveniment ca România să ia primul loc în competiţie s-a ruinat destul de repede când prima echipă a noastră a intrat în luptă cu prima echipă a Bulgariei. După avantajul unui prim meci câştigat de ai noştri cu două puncte avans, România 1 a mai pierdut două meciuri, printre care şi ultimul, cel decisiv, când, dacă nu puncta niciun luptător, prezenţa primei echipe a României în semifinală ar fi fost asigurată.

Însă ghinionul şi lipsa de concentrare ne-au scos din competiţie, mult prea devreme, prima echipă, considerată şi cea mai valoroasă. În ciuda acestui fapt, România 2 s-a mişcat admirabil şi a ajuns în semifinale să lupte tot cu Bulgaria 1 în faţa căreia a cedat abia la meciul de baraj, după primele 5 lupte, asigurându-şi totuşi locul al treilea.

Finala s-a disputat între Serbia 1 şi Bulgaria 1. A câştigat Bulgaria.

Clar ne-am fi dorit mai mult. Ne-ar fi stat bine cu două echipe pe podium, dar eu zic că e bine şi aşa.

Competiţia a fost urmată de o sesiune spectaculoasă de ji geiko cu câţiva dintre senseii de 6 şi 7 dan prezenţi la eveniment ca arbitri şi invitaţi de onoare. O lecţie foarte bună pentru toţi practicanţii de kendo prezenţi în sala Polivalentă. Ziua s-a încheiat cu examinările de grad.

Imagini din timpul meciurilor disputate în Cupa Balcanică la Kendo, Bucureşti, ediţia 2010 puteţi regăsi aici: http://www.facebook.com/photo_search.php?oid=104877526242133&view=all, unde în următoarele zile voi mai încărca şi alte fotografii.

Voi reveni, de asemenea, cu un update de link pentru locul unde am încărcat filme din ambele zile competiţionale.

2 thoughts on “România, 3 locuri întâi şi 3 locuri trei la Cupa Balcanică la Kendo 2010

  1. mm…ar fi fost util sa ne explici ce inseamna termenii de specialitate :) …cel putin eu ma simt usor incult in domeniu asta. anyways…mersi de articol si ca se mai poate citi si despre altceva, decat „clasicele” sporturi.

  2. Men = lovitura cu shinaiul pe cască.
    Ji geiko = luptă liberă, ca exercițiu

    În kendo nu se punctează decât 4 lovituri (efectuate corect, nu intru în amănunte): la cască (men), la mănușă (kote), la mijloc (do), loviturile purtând aceeași denumire ca și părțile din armură atinse. Casca este men, apărătoarea pentru abdomen și tors este do, mănușa este kote. A patra lovitură care se punctează este la gât și se numește tsuki.

    Pentru exemplificare, vino la sală :)

Lasă un răspuns