Până în ultima secundă

Orange County News - May 27, 2010Sub privirile celui mai cunoscut fan al lor, Jack Nicholson, LA Lakers i-au întâlnit joi spre vineri noaptea (în România) pe cei de la Phoenix Suns, în cel de-al cincilea meci al finalei Conferinţei de Vest din NBA, într-un moment în care scorul la meciuri era 2-2, iar o victorie pe teren propriu le-ar fi adus californienilor prima şansă la calificarea în finala NBA. Şi totul părea să meargă strună, Kobe Bryant şi Pau Gasol reuşind să ajute echipa să aibă 19 puncte avans spre jumătatea meciului.

Phoenix s-a străduit să-şi revină şi, prin câteva coşuri de trei puncte plus faultul acordat în câteva rânduri, au reuşit să se apropie la 3 puncte de gazde (101-98) cu un minut înainte de final. Ron Artest, atacantul celor de la LA Lakers, primeşte mingea în semicerc, o aruncă spre coş, rateză însă, Gasol recuperează şi i-o pasează aceluiaşi Artest aflat, absolut liber la 3 puncte şi nu putea fi mai sigur că va înscrie. Scenariul meciului avea însă să fie total diferit pentru că jucătorul lui Lakers ratează din nou, iar cei din Phoenix recuperează şi se lansează pe contraatac.

Foarte probabil că mulţi antrenori ar fi explodat pe banca văzând cum Artest a ratat atât de senin două lovituri consecutive. Phil Jackson, care antrenează pe LA Lakers din 1999, i-a aruncat lui Artest o privire care ar fi îngheţat pe oricine în acel moment, dar nu s-a ridicat de pe scaun. Şi asta pentru că ştia că meciul e departe de a se fi încheiat.

Phoenix Suns se aruncă în atac şi Steve Nash ajunge în postura de a arunca de la 3 puncte, coş care ar fi egalat scorul. Însă ratează, dar nici unul din jucătorii lui Lakers nu este pe fază. Nash recuperează şi îi pasează lui Richardson care se află în afara semicercului. Se înalţă, dă drumul mingii şi aceasta refuză să intre în coş. Dar o altă recuperare a celor de la Suns îl aduce pe Richardson în poziţia de a arunca pentru a doua oară de la 3 puncte în aceeaşi fază. Mingea se loveşte de panou şi intră în goş egalând scorul cu 3,5 secunde înainte de fluierul de final al timpului regulamentar. Banca celor din Arizona explodează de bucurie, iar cei care au pariat pe un egal în acest meci îşi frecau mâinile de bucurie.

Californienii cer time-out, moment în care se întâmplă şi faza meciului. Phil Jackson se aşează pe bancă lângă Ron Artest şi stă de vorbă cu el. Nu ţipă. nu urlă. Vorbeşte cu el aşa cum doi prieteni ar sta pe o bancă în parc şi ar discuta despre vreme, despre filmul văzut cu o seară înainte sau despre cu totul altceva decât cele 2 ratări din urmă cu un minut. Artest tace şi ascultă.

Meciul se reia. Kobe Bryant primeşte mingea, se răsuceşte (unii spun că era cu un picior pe linia de margine a terenului şi deci trebuia dat aut pentru Suns) aruncă mingea care nici măcar nu atinge inelul. Un coechipier o recuperează şi o aruncă spre coş cu 0,5 secunde înainte de final. Mingea intră în coş şi cele 2 puncte aduc victoria lui Lakers în meciul 5. Numele coechipierului care a marcat? RON ARTEST, cel care în cele 31 de minute jucate în acest meci marcase doar 2 puncte.

Lasă un răspuns