Povestea lui Gary Stevens

Sferturi de finală la mondialul din Mexic 1986. Asta, la 20 de ani distanţă de momentul magic al fotbalului englez, cucerirea trofeului chiar pe Wembley, în 1966. Despre naţionala Angliei este vorba, însă nu şi despre performanţele ei. De data aceasta, vorbim despre Gary Stevens.

Omul nostru, Gary Stevens, a jucat la Everton, Rangers şi Tranmere Rovers. În vara lui ’86 era la prima echipă, juca fundaş şi era titular indiscutabil. Suficient cât să fie chemat la naţională pentru mondialul mexican, acolo unde a evoluat în toate cele 5 meciuri ale englezilor. 450 de minute, integralist.

Datele nu mint, însă, uneori, sunt înşelătoare. Dacă cele de sus sunt adevărate, la fel sunt si cele de mai jos.

Gary Stevens a jucat la Brighton, Tottenham şi Portsmouth. În vara lui ’86 era la cea de-a doua echipă, juca mijlocaş, era titular indiscutabil. Suficient cât să fie chemat la naţională pentru mondialul mexican, acolo unde a jucat doar 46 de minute, 14 într-un meci, 32 în celălalt. Nu a mai fost apoi chemat la naţională.

Acum, fie trăim în dimensiuni paralele, fie Anglia a avut doi jucători cu acelaşi nume la mondialul din Mexic. Evident, a doua variantă este cea corectă.

Primul, Gary Michael Stevens (foto stânga), s-a lăsat de fotbal în 1998. Lucrează ca psihioterapist la Ellesmere Port Cottage Hospital din Cheshire. Al doilea, Gary Andrew Stevens (foto dreapta), a renunţat la activitatea competiţională în 1992 şi a fost, pentru o vreme, prezentator la SkySports.

(articol disponibil şi pe www.istoriafotbalului.com)

Lasă un răspuns