Germania sultanului Mesut Özil

Astăzi se împlineşte un an de când Germania strivea Anglia în finala Campionatului European U-21. În timp ce Anglia l-a promovat doar pe James Milner, patru titulari din acea echipă a Germaniei şi-au făcut loc în Mannschaft: Neuer, Sami Khedira, Mesut Özil şi Muller.

June 13, 2010 - 06031213 date 13 06 2010 Copyright imago BPI Mesut Ozil r of Germany Chips The Ball Past Mark Schwarzer of Australia PUBLICATIONxNOTxINxUKxFRAxNEDxESPxSWExPOLxCHNxJPN Football men World Cup National team international match DFB Durban Action shot Vdig 2010 horizontal premiumd Football.

Osmoza puştilor în naţionala mare s-a întâmplat mai mult de nevoie, decât de voie. După ce Robert Enke s-a sinucis anul trecut, René Adler şi-a fracturat câteva coaste în mai, făcându-i loc între buturi lui Manu Neuer. Tot luna trecută, Heiko Westermann, titular în centrul defensivei, şi-a fracturat glezna stângă în amicalul cu Ungaria, în timp ce Michael Ballack a fost victima cinismului lui Kevin-Price Boateng. Închizătorii de la Euro 2008, Simon Rolfes şi Thomas Hitzlsperger, sunt şi ei indisponibili. „Diagnostic: coloană ruptă!” a titrat Süddeutsche Zeitung înaintea Mondialului constatând că Germaniei îi lipsesc prea mulți oameni de bază. Acelaşi ziar admitea însă că „nici un antrenor german din istoria recentă n-a avut atâţia jucători din care să aleagă.”

Pare paradoxal, dar e adevărat, iar explicaţiile trebuie căutate ceva mai în urmă. În 1999, Germania a trecut printr-o reformă legislativă de anvergură, în urma căreia cerinţele pentru obţinerea cetăţeniei au fost liberalizate. Schimbarea a favorizat absorbirea puştilor de etnie turcă sau poloneză de către şcolile de fotbal nemţeşti. Aşa se face că astăzi, 11 din lotul de 23 de jucători ar fi fost eligibili să reprezinte altă țară. Un ziar nemţesc sugera înaintea Mondialului că această naţională atât de cosmopolită e produsul unei mult-aşteptate revoluţii culturale, cu reverberaţii la nivel sportiv, politic şi social.

O explicaţie complementară ar fi dezvoltarea academiilor de fotbal din Germania în ultimul deceniu. După Euro 2000, când Germania s-a făcut de râs, nemţii s-au văzut nevoiţi să regândească întregul sistem fotbalistic la nivel de copii şi juniori. Aşa că s-au dus să înveţe de la cei mai buni, de la francezi. O delegaţie a federaţiei germane de fotbal a studiat sistemul academiilor de fotbal din Franţa care producea talente de nivel mondial pe bandă rulantă, şi a hotărât să emuleze acel sistem. Cluburile germane şi federaţia şi-au dat mâna, alocând sute de milioane de euro pentru dezvoltarea şcolilor de fotbal. Astăzi culeg roadele.

Schimbarea la faţă a naţionalei a fost chiar mai spectaculoasă decât cea a infrastructurii. Curios, totul pleacă de la Louis van Gaal. În noiembrie, olandezul l-a mutat pe Bastian Schweinsteiger din partea dreaptă a mijlocului, unde fusese irosit ani la rândul la Bayern, în faţa liniei de fund. Schweini a strălucit în noul rol, din care a galvanizat sezonul lui Bayern. Löw a fost un pic mai reticent dar până la urmă l-a încercat pe Schweinsteiger lângă Ballack în martie cu Argentina şi acolo a rămas. În locul lui Ballack a venit Sami Khedira, şi Germania are acum doi închizători versatili care ajung rar în postura de a închide jocul, pentru că se pricep foarte bine să păstreze posesia şi să pulverizeze pase către cei trei mijlocaşi de creaţie din faţa lor.

După Al Doilea Război Mondial, identitatea fotbalistică a nemţilor a rămas nealterată. Turneu după turneu, chiar fără să citeşti lotul sau sistemul de joc, ştiai că ai să dai peste o echipă funcţională, metodică, organizată, bine pregătită fizic şi mental. Iată însă că Germania actuală ne face să punem clişeele înapoi din sertarele din care le-am scos. Nemţii joacă un fotbal aproape latin, acel gen de fotbal de care e atât de uşor să te îndrăgosteşti. Păstrează atât de confortabil posesia şi sunt atât de imprevizibili şi iuţi pe fază atac, încât de fiecare data când au minge eşti curios să afli ce au de gând să facă cu ea. Germania lui Ballack a devenit Germania lui Mesut Özil.

Özil a învăţat să joace fotbal alături de copii de emigranţi bosniaci, libanezi şi turci pe un maidan înconjurat de garduri cu sârmă ghimpată, căruia băieţii îi spuneau Affenkäfig, cuşca de maimuţe. Astăzi e urmărit de Barça şi Arsenal, după un sezon remarcabil la Werder în care a impresionat prin clarviziunea şi delicateţea cu care controlează balonul. „Mesut Özil e conducătorul de joc pe care l-am aşteptat atâta timp” a titrat Bild am Sonntag.

Venind la Mondial cu o trupă cu o medie de vârstă de sub 25 de ani, cea mai mică dintre toate echipele, Jogi Löw anticipa că echipa sa ori va fi o minune, ori se va scufunda ca Titanicul. Ciocnirea cu gheţarul argentinian ne va da răspunsul.

Articol publicat pe anglofil.ro.

5 thoughts on “Germania sultanului Mesut Özil

 1. Da, van Gaal este unul dintre pionii principali ai Germaniei de la acest Mondial. Chiar dacă insistă prea mult cu Muller în centru. Am observat că în finala CL cum l-a mutat pe Muller în lateral (parcă l-a introdus pe Gomez în centru în ultimul sfert de oră), cum acesta s-a simțit mult mai bine. Chiar și pe stînga face față jocului. Eu credeam că-l dau afară nemții pe Van Gaal după prima parte a sezonului. Bine că n-au făcut-o. Știi că despre Beckenbauer se vorbea că e singurul jucător cu sînge latin (a se citi creativ) din echipa RFG-ului anilor 60-70, schimbînd Mannschaft-ul mult în bine cu prezența sa. Poate că n-o să cîștige anul ăsta, dar în 2014 vor fi foarte tari dacă vor continua în felul acesta. L-aș păstra pe Low pînă în 2014 cel puțin. Păcat că Germania trebuie să joace cu Argentina în sferturi. Păcat… :(

 2. La naiba, omule, incep sa cred din ce in ce mai mult ca il depasesti pe Ioan Chirila. :)

  SUPERFELICITARI!!!!

 3. @ Mihu

  Dap, asta am uitat sa spun: ca echipa asta se va coace abia in 2014. Cred ca, pentru acum, au depasit asteptarile majoritatii nemtilor.

  @ pretorianul

  Hah, e o gogomanie care ma maguleste. Eu mi-am facut disertatia despre cartile lui nea Vanea, si crede-ma cand iti spun ca sunt la ani-lumina de el deocamdata. Avea o expresivitate si o croiala a frazei la care nici nu visez. Oricum, supermultumesc. 😀

 4. Superb articolul….si-mi place mult si modestia ta. La mai mare si puteti considera ca ati (mai) cistigat un alt cititor fidel.

  Cheers.

Lasă un răspuns