Rădăcinile sud-africane ale Kop-ului din Liverpool

Apr. 15, 2010 - United Kingdom - Football - Hillsborough Memorial - 21st Anniversary - Anfield, Liverpool - 15/4/10..General view of the Kop during the service to mark the 21st anniversary of the Hillsborough disaster.

De unde vine numele de Kop al peluzei de pe Anfield am aflat abia zilele astea dintr-un reportaj excelent al Beeb-ului. Povestea e în felul următor:

În secolul 17, câteva mii de olandezi s-au stabilit în Africa de Sud în căutarea unei vieţi mai bune. Pe lângă ei, comunităţi mai mici de nemţi, scoţieni, irlandezi, polonezi, toţi uniţi de religia protestantă. Limbile şi populaţiile s-au încrucişat, apărând astfel burii, boer însemnând fermier în olandeză. Burii au prosperat liniştiţi timp de 200 de ani, perioadă în care au avut grijă să-i subjuge pe localnici şi să instituţionalizeze rasismul, practică cunoscută sub numele de apartheid.

Problemele au început după 1867, când s-a aflat că Africa de Sud are resurse importante de aur şi diamante. Marile puteri coloniale voiau să pună mâna pe resurse. Imperiul Britanic mai mult ca oricare.

Cea mai cunoscută bătălie din războiul buro-englez e cea de la Spion Kop, dealul spionului în olandeză. Miza era eliberarea unui oraş numit Ladysmith, care după ce fusese capturat de britanici, era acum bombardat intens de buri. În ajutorul britanicilor blocaţi în Ladysmith au venit câteva regimente din Lancashire. Acest batalion de 30.000 de englezi trebuia întâi să treacă de burii care-i aşteptau dincolo de Spion Kop.

Englezii s-au furişat într-o noapte, şi la 3 dimineaţa cuceriseră dealul fără să tragă aproape nici un glonţ. În momentul ăsta englezii credeau că stau călăre pe cea mai bună poziţie din zonă. Până dimineaţa au săpat tranşeele din care se aşteptau să tragă în burii de la poalele dealului. Însă când soarele a răsărit şi ceaţa s-a ridicat şi-au dat seama că burii îi aduseseră exact unde voiau. Englezii aveau acum un deal şi mai mare în faţă, soarele le bătea în ochi şi erau bombardaţi din mai multe direcţii. Până la mijlocul zilei au fost măcelăriţi pur şi simplu, şi câţiva soldaţi au încercat să se predea. Întăririle au venit însă la timp, englezii păstrându-şi poziţia până la lăsarea nopţii.

De cealaltă parte, burii erau descumpăniţi de rezistenţa englezilor, aşa că s-au retras o dată cu întunericul. În momentul asta englezii câştigaseră lupta, dar nu ştiau asta. S-au retras şi ei, epuizaţi după o zi de luptă pe vreme caniculară, mai ales că apa şi muniţia erau pe terminate. Când burii s-au întors pe câmpul de luptă ca să mai recupereze câţiva din soldaţi, nu le-a venit să creadă că singurii englezi de pe deal erau morţii şi răniţii. Câştigaseră bătălia.

După sfârşitul războiului, unii dintre soldaţii englezi care s-au întors acasă şi-au numit peluzele cluburilor cu care ţineau în memoria acelei bătălii. Terasele abrupte le aminteau de dealul pe care au luptat în Africa de Sud. Primul club cu un Kop a fost Woolwich Arsenal, dar numele s-a lipit cel mai bine de terasa Anfield-ului.

Articol publicat pe anglofil.ro.

One thought on “Rădăcinile sud-africane ale Kop-ului din Liverpool

Lasă un răspuns