Landis începe să-şi amintească

„Sunt cuvintele lui împotriva cuvintelor noastre. Noi credem în ale noastre.” Lance Armstrong rezistă acuzaţiilor de dopaj ale fostului său coechipier, Floyd Landis.

Phonak's team rider Floyd Landis of the U.S., wearing the leader's yellow jersey, holds a glass of champagne as he celebrates his overall leader position during the last stage of the 93rd Tour de France cycling race between Sceaux-Antony and the Champs-Elysees in Paris, in this July 23, 2006 file photo. Landis has sent a series of e-mails to cycling officials and sponsors admitting to the use of performance enhancing drugs, the Wall Street Journal reported on May 20, 2010. REUTERS/Stefano Rellandini/Files (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING)

Landis (foto) a povestit câteva scene incredibile. Pe 12 iulie 2004, chiar în timpul Turului Franţei, echipa US Postal s-a cazat la un hotel de lângă Saint-Léonard-de-Noblat. Era una dintre rarele zile de pauză. Atunci, o cameră a hotelului a fost destinată unei proceduri secrete. La capetele coridorului, membri ai echipei stăteau de pază, în timp ce în cameră detectoarele de fum fuseseră amortizate, iar aparatul de aer condiţionat şi orice altă zonă susceptibilă de a găzdui un obiectiv video ascuns au fost acoperite. După ce au fost sfătuiţi să nu pună întrebări, cicliştii au intrat câte doi şi s-au întins pe câte un pat la capătul căruia stătea un doctor. Printre cei care, alături de el, au primit transfuzie de sânge, Landis i-a menţionat pe Armstrong, George Hincapie şi José Rubiera.

Landis a mai relatat cum, în vara lui 2002, unul dintre doctorii lui Armstrong, Michele Ferrari, i-a extras jumătate de litru de sânge despre care i-a spus că avea să-i fie reintrodus în corp în timpul Turului Franţei, când numărul globulelor roşii avea să scadă în urma efortului. Procedura despre care vorbeşte Landis este ilegală şi se pedepseşte de regulă cu doi ani de suspendare.

Tot din 2004, Landis şi-a amintit un alt episod. După o cursă, autocarul echipei a parcat pe un drum slab circulat din Alpi. Şoferul a deschis capota, ca şi cum ar fi vrut să repare ceva, iar în timpul acela, cicliştii, inclusiv Armstrong, au făcut transfuzii de sânge.

Evenimentele, prezentate în ediţia de sâmbătă, 3 iulie, în „Wall Street Journal”, par rodul imaginaţiei unui scriitor foarte dotat. Reporterii i-au făcut o vizită lui Landis în căsuţa lui din munţii San Jacinto, la sud-est de Los Angeles, şi au găsit un om dispus să-şi joace ultima carte. După ce a fost prins dopat şi dovedit mincinos, după ce noua sa echipă, Bahati Foundation, nu a fost invitată să concureze în Turul Californiei, Landis a răbufnit: „Am fost pedepsit pe nedrept, în special dacă mă gândesc la magnitudinea problemei şi la oamenii care nu au fost niciodată sancţionaţi”. El e studentul dat afară pentru copiat, în timp ce toţi ceilalţi copiază. Cam asta susţine Landis.

Acum, mai mult decât oricând, există nume, locuri şi date ce merită şi trebuie verificate. După ce grâul va fi separat de neghină, vom avea o şansă de a ne recăpăta încrederea în ciclism. Până atunci, pedalăm în gol, cu gândul la pistolul pe care Landis îl ţine la vedere, pe un perete al casei. Gloanţe oarbe? Cine strânge tuburile?

Articol publicat în „Observatorul militar” din 7 iulie 2010 şi pe http://constantinpistea.wordpress.com

2 thoughts on “Landis începe să-şi amintească

  1. Mi se rupe inima cind vad cum unul dupa altul sporturi considerate intangibile de murdaria dopajului ajung sa ingroase „lista rusinii”. Ma rog din toata inima ca tenisul – Sportul Alb sa reziste pe baricade.

  2. Ciclismul e pe lista dopajului de vreo 30-40 de ani. Doar că pe vremuri testele anti-doping erau făcute de ochii lumii, cam cum sînt făcute acum în celelalte sporturi.Băgau băieții în ei ca la balamuc încă din anii 60-70. Tom Simpson era plin de amfetamine cînd a murit în Turul Franței din 1967. Toți care contează acum în ciclism „iau ceva”.

Lasă un răspuns