Mâna lui Pep. La Durban.

SOCCER/FUTBOL WORLD CUP 2010 SEMIFINAL ALEMANIA VS ESPANA Action photo of Per Mertesacker of Germany (L) and Andres Iniesta of Spain (C), during semi finals game of the 2010 World Cup held at Durban, South Africa./Foto de accion de Per Mertesacker de Alemania (I) y Andres Iniesta de Espana (C), durante juego de la semifinal de la Copa del Mundo 2010 celebrado en Durban, Sudafrica. 07 July 2010 MEXSPORT/JORGE REYES Photo via Newscom

Avem o finalistă latină! Avem o finală europeană. Am avut fotbal de calitate. Şi ceva îmi spune că finala va fi de aduceri aminte.

Ce e de spus? Cu o apărare blau-grana-ta de Puyol şi Piqué, cu un mijloc „filigranat” de Xavi, Iniesta şi Pedro, Spania a pironit în repriza a doua Germania. Parcă au vrut să răzbune, ca între latini, umilinţa îndurată de Argentina în sferturi.

Am avut însă la un moment dat sentimentul că am mai văzut meciul ăsta… Că pasele curg dintr-o bucată, ca în meciul Barcelona-Arsenal… Că aşezarea din teren este cea de pe Camp Nou… Din tot angrenajul parcă lipsea cineva… Messi? În rest, protagoniştii erau acolo…

Era jocul Barça-i! Joca bonito!

Jocul în care logica şi disciplina paselor cursive şi a respectării zonelor de marcaj se împleteşte cu pasiunea pentru jocul de fotbal. Jocul în care pasa pleacă mereu spre omul liber. Jocul în care schimbul rapid de pase şi 1-2’urile creează breşe în defensiva adversarului. Jocul curat, limpede, pe poartă. Jocul în care posesia susţinută anihilează psihologic adversarul. Jocul echilibrat în care după o ratare se face pressing în jumătatea adversă. Jocul ca la carte.

Si câtă forţă, până la urmă, în capul lui Puyol… Iniţial mi-am zis: „de ce încearcă spaniolii centrările în careu, cu o defensivă de peste 1.85?” Nu am anticipat detenta căpitanului Barça’i.

Mi-a plăcut Spania pentru forţa ei morală. Acum ştiu cu cine ţin în finală.

4 thoughts on “Mâna lui Pep. La Durban.

  1. Si eu am vrut sa se califice Spania in finala. Desi nemtii au jucat mai bine tot turneul. In ciuda presiunii, a paselor frumoase, in viteza, in ciuda un-doi-urilor, in ciuda posesiei care anihileaza psihologic adversarul, nici azi Spania nu m-a convins. Evident, au fost mai buni. Da, e jocul Barcei. Acelasi joc steril pe care spaniolii ni l-au propus pe toata durata acestui CM, la care se gaseste antidot: asa-numitul „antifotbal”. Astazi, germanilor nu le-a iesit. Nu le-a iesit ce i-a iesit lui Mourinho si ce le-a iesit lor insile cu Anglia si Argentina: contraatacul. Aici a fost cheia, zic eu, nu tiki-taka. Nu tiki-taka a dus la gol. Golul a picat din intamplare, din corner.

    Stiu ca n-o sa tin cu nimeni in finala. O sa fie o plictiseala teribila. Ca de altfel tot turneul asta. Astept sa reinceapa Champions League si Premier League ca sa vad fotbal pe gustul meu.

  2. :) No offence, dar „tika-taka” face toti banii! E o placere sa vezi falnicii flacai teutoni (cati mai sunt si in nationala germaniei… ) stand ca steagurile de la coltul terenului in timp ce mingea circula printre ei.

    Jocul de aseara mi-a adus aminte de Road Runner vs. Willy Coyote. Sau ma rog, daca e mai la indemana: Speedy Gonzales vs. Sylvester :)

    Ariba! Ariba! Andale! Andale!

  3. Chiar dacă i-au îndesat în careul propriu pe nemți, spaniolii au o sterilitate enervantă. Abia dacă reușesc să înscrie. Și cum spuneam, fără Muller-Klose-Podolski, Germania nu poate să înscrie.

  4. Spania a fost mai buna aseara. Tot ce pot face e sa tin cu Olanda acum desi suntem contemporani cu una din cele mai mari echipe din istoria fotbalului.

Lasă un răspuns