Spania. The Underdog

Înainte de începerea Mondialului aş fi pariat ceva sume pe Spania. Văzând frenezia aia desfăşurată împotriva Poloniei mi-am zis „ăştia n-au rivali”. Iar Polonia nu-i o echipă care să primească 6 goluri atât de uşor. Chiar şi într-un meci amical. Apoi a venit meciul cu Elveţia şi balonul colorat frumos s-a pleoştit. Chiar rău. Dar spre deosebire de alte turnee mondiale disputate de iberici, anul acesta a beneficiat de un culoar extrem de favorabil. Cel mai uşor dintre toate semifinalistele. Şi cu toate acestea Spania s-a chinuit cu Paraguay şi Portugalia.

Dacă Fabio Capello a căzut în capcana Gerrard-Lampard, ce i-a fost fatală, Vicente del Bosque are propriul său coşmar. Cel al atacului Villa-Torres. În ultimele 4 meciuri i-a titularizat cu încăpăţânare pe ambii în avanposturi. Fără rezultat. Torres a părut din alt film, iar Spania a suferit la mijloc, unde Xavi n-a reuşit nici el un turneu prea grozav. De altfel, Spania a reuşit să puncteze abia după ce Torres a fost înlocuit cu Portugalia şi Paraguay. Spre norocul său Villa a funcţionat perfect, punctând decisiv de fiecare dată.

Abia acum, înaintea confruntării cu o Germanie devastatoare, Del Bosque şi-a recunoscut eroarea cu o jumătate de gură, spunând că Torres s-ar putea să nu fie titular în semifinală. Ceea ce ar fi o alegere justă, ţinând cont că Joachim Low va începe cu acelaşi sistem 4-2-3-1, mortal în ultimele două partide. Spania are nevoie de un mijloc fluent, care să-i permită lui Xavi să joace precum o face la Barcelona. De aceea ar trebui să renunţe la Fernando Torres pentru un acelaşi 4-2-3-1. Jucători pentru a-l pune în practică există din belşug. Iniesta sau Pedro abia aşteaptă să-l flancheze pe Xavi pentru a-l susţine pe Villa, singur în avanpost.

Apărarea spaniolă n-a fost testată suficient până acum. Dar presimt că Pique şi Puyol vor avea multe de îndurat în această seară. Echipele întâlnite au fost mai degrabă neîndemânatice la capitolul atac. Doar Chile a fost mai activă în acest sens, care a şi înscris (având şi un om mai puţin în acel moment). Iar Elveţia a marcat după erorile defensive ale celor doi P. În fazele eliminatorii Portugalia şi Paraguay au fost preocupate doar de defensivă, cu gândul la prelungiri şi aproape deloc la plasa din spatele lui Casillas. E greu de crezut că ibericii vor scăpa la fel de uşor contra nemţilor.

Spania a început Mondialul ca o favorită, dar pe parcurs a devenit un underdog datorită jocul neconvingător şi lipsei de inspiraţie a lui Del Bosque.

Olanda a ajuns în finală mizând pe varianta 4-2-3-1. Germania a distrus Anglia şi Argentina cu aceeaşi amuletă. Del Bosque trebuie să-şi parieze toate speranţele rămase pe acelaşi sistem tactic care l-a scăpat de necazuri şi să nu mai aştepte minutul 55 pentru a-l schimba pe Torres. Cu Germania va fi poate prea târziu.

sursa foto: The Guardian

2 thoughts on “Spania. The Underdog

  1. Apararea aduce trofee, ma gandesc ca nemtii par mai siguri pe faza defensiva. Daca ne uitam la ofensiva, spaniolii par mai talentati, mai fotbalisti. Daca in atac , ca valoare, raportul ar fi cam 60-40 pentru Spania in aparare as vedea exact invers pentru Germania desi cuplul Puyol, Pique a castigat destula experienta odata cu obtinerea multor cupe la echipa de club. Ramane de vazut ce se va intampla, o faza fixa, perioada de translatie dupa pierderea si recuperearea mingii sau o greseala de arbitru ar putea decide un meci atat de strans pe hartie. Vom vedea ce va fi si pe teren diseara. Daca ar fi sa dau un pronostic, as alege Germania pentru capacitatea de a fi letali pe contraatac si pentru mentalitatea lor de invingator.

  2. Citesc că Del Bosque va forța încă o dată cu Villa-Torres în atac. Cred că va fi sinucidere dacă e adevărat.

Lasă un răspuns