Spania, campioană mondială! Enhorabuena campeones!

Spania – Olanda a fost o finală strâmbă, care a suspendat problema calităţii, şi a înlocuit-o cu cea a dreptăţii.

Spain's Andres Iniesta holds the World Cup trophy after the 2010 World Cup final soccer match between Netherlands and Spain at Soccer City stadium in Johannesburg July 11, 2010.      REUTERS/Kai Pfaffenbach (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP IMAGE OF THE DAY TOP PICTURE)

Olanda a încercat să câştige unguibus et rostro, dar n-a reuşit decât să piardă urât un meci care sub lupa CNA-ului ar fi mutat după miezul nopţii pentru violenţă excesivă. La pauză deja mă intebam de când joacă Stoke în portocaliu. Vorba lui Cheloo, Olanda mi-a lăsat impresia că a venit cu bâta la un meci de şah. Încercând să nu strice finala printr-o eliminare prematură, Webb a stricat-o tocmai prin toleranţa cu care a girat agresivitatea malignă a batavilor. Cum au prins de Jong şi van Bommel minutul 90, n-am înţeles nici până acum.

Frustraţi de jocul contondent al adversarilor, spaniolii au devenit din ce în ce mai nervoşi, nereuşind să-şi găsească fluiditatea obişnuită. Spania a semănat cu o balerină ieşită la dans cu un tăietor de lemne: a încercat să-şi facă paşii dar i-a venit greu cu un partner de dans care a călcat-o mereu cu galoşii murdări de noroi. Cât despre Olanda, mi-e greu să simt compasiune pentru o echipă a cărei strategie a fost să macine oase.

Din 120 de minute de fotbal nesănătos, se desprind două faze. A fost întâi încăpăţânarea lui San Iker Casillas (aş putea să jur că i-am văzut aripile la faza asta) de a nu se culca la pământ prea devreme, de ajuns cât să devieze decisiv şutul lui Robben. Şi apoi voleul voluptuos al lui Iniesta din pasa perfectă a lui Cesc, care probabil că va galvaniza natalitatea din Spania mai ceva ca golul cu Chelsea.

Una peste alta, a câştigat echipa mai bună (a recunoscut-o şi antrenorul Olandei), echipa care a jucat cel mai bun fotbal la acest Mondial. Ibericii au răsturnat paradigma care a asociat mai bine de 50 de ani fotbalul estetic cu argintul. Spania a bătut aseară şi pentru ungurii plouaţi în ’54 la Berna, pentru totaalvoetbal-ul lui Michels şi pentru hedonismul lui Socrates.

Statistica:

– Spania a terminat meciul cu 7 jucători crescuţi la academia Barcelonei, La Masia

– incluzând şi Europeanul de acum doi ani, Spania n-a primit gol în 7 meciuri din 7 în fazele knockout

– La Liga e compusă din 77% jucători spanioli, faţă de 38% jucători englezi în Premier League şi 62% jucători nemţi în Bundesliga

Articol publicat pe anglofil.ro.

16 thoughts on “Spania, campioană mondială! Enhorabuena campeones!

  1. Da, sa stii ca si mie mi-a lasat, cumva un gust amar, Spania a cistigat cu prea multe 1-0, deseneaza fantastic, insa se incurca in 16 m. Olanda pare blestemata, altfel s-ar fi scris istoria daca Robben reusea sa-l invinga de Cassilas, acest Inger Pazitor, la propriu. Dar nu a vrut Paul, acest caracatitz obraznic.
    Citeste si alte opinii pe Pagina de Sport la http://danolteanu.wordpress.com
    Te astept

  2. de acord cu tot ce zici, mi-ai luat impresiile şi le-ai aranjat mai clar – prima fraza in bold e o sinteza excelenta. aş mai adăuga doar că cel mai mult m-a enervat… iniesta :). bai frate, voia sa intre cu ea in poarta! am numarat vreo 3 faze in care am zis „şut!!” – şi el: „dribling!!” E drept, a răscumpărat în final, şi eu mă mir c-a tras la poartă fără să încerce să dribleze întâi puţin linia careului de 6.
    singurul care şutase până atunci cu fiecare ocazie a fost Navas.
    Prelungirile au salvat meciul, cu mai multe ocazii decât primele 90min, au mai disipat din gustul amar.

  3. @ explorish

    Apropo de asta, uite ce zice Sid Lowe in Sports Illustrated:

    „There is certain puritanism about Spain’s approach, a kind of „talibanismo de tiki-taka” – as if scoring a goal from distance is a bit crass, as if bundling one in or scoring from a corner is rather grubby, as if hitting a team on the break or with a long ball is vulgar. As if a moment of individual brilliance, while a wonder to behold, is not quite right. Spain is supposed to work its way through teams together, with clever, intricate passing picking off an opponent’s defensive armor piece by piece – just as they had done against Poland before the tournament with a goal that was taken as the purest expression of „tiki-taka” there is.”

  4. :) da. referitor la ce am zis mai sus de navas, l-am uitat pe nedrept pe celalalt om (mai important) care nu s-a incadrat in „sistem”, de obicei tragand ca din tun cu primul sfert de ocazie: david villa. din cate imi aduc aminte, si torres e la fel, doar ca ale lui n-au intrat, asa ca au fost mai usor de uitat.

  5. Din punctul meu de vedere, jignesti echipele Ungariei ’54, Olanda ’74-’78 si Brazilia ’82. Fa o comparatie cu Ungaria ’54 care spulbera RFG-ul in grupe cu 8-3 in grupe si apoi conduce cu 2-0 in finala!
    Eu vad Spania ca cea mai stearsa campioana mondiala. Prea multa rutina in jocul ei. Sa ai posesia pe care o are Spania si sa ai atatea rezultate de 1-O, e ceva in neregula.
    Fata de italieni nu difera decat stilul de joc, rezultatul e acelasi. Sau poate nu, cel putin la mine este o diferenta. La meciurile Spanie ma cuprinde somnul, ca momentele de suspans sunt mai putine decat intr-un meci disputat de Italia.

  6. @ Barengott

    Nene, pai daca si echipa care a tras cel mai mult la poarta, care a avut procentajul paselor reusite de peste 80%, care a dat unul din golgheterii turneului, care avand posesie superioara tot alergat mai mult decat celelalte semifinaliste, daca si echipa asta mai e plictisitoare, atunci inchidem pravalia si mergem sa vedem Chiajna cu Stejarul, la care probabil nu te-ar lua somnul.

    Cat despre asta – sa ai posesia pe care o are Spania si sa ai atatea rezultate de 1-O, e ceva in neregula – ii dau dreptate lui Xavi care spunea ca cine credea ca Spania o sa bata 3-0 in fiecare meci, nu intelege fotbalul.

    Da, Spania e plictisitoare in acelasi fel in care Federer, Schumacher sau Tiger Woods au devenit plictisitori pentru unii, pentru simplu fapt ca au fost teribil de uniformi in excelenta lor.

  7. Mie fotbalul Spaniei nu mi se pare plictisitor. Monoton, da. Dar plictisitoare nu e decat incapatanarea cu care incearca sa intre cu ea-n poarta chiar si cand sunt in careu, incapatanarea de a cauta coechipierul liber chiar si la 5 m de linia portii. Nu faptul ca au dat doar 7 goluri ma enerveaza, ci faptul ca singurul din afara careului a fost cu poarta goala. Fotbalistii spanioli sunt fenomenali, dar nu mi se par completi, nu atunci cand joaca asa, bineinteles, fiindca sunt convins ca sunt capabili sa traga si de la distanta. De aceea cred ca cel mai bun om al lor la turneul asta a fost, de departe, Xabi Alonso.

  8. @anglofil: Tu ai vorbit de joc plictisitor.
    I-ai uitat pe Valentino Rossi si Sebastian Loeb.
    Comparatiile prefer sa le fac doar in cadrul aceluaiasi sport.
    E mult mai mare dezamagirea sa privesti o echipa plictisitoare decat un jucator/pilot plictisitor.

  9. Au venit si statisticile FIFA:

    – cea mai faultata echipa: Spania
    – cele mai multe pase si cel mai mare procentaj al paselor reusite: Spania
    – cele mai multe suturi: Spania
    – echipa care a alergat cel mai mult: Spania.

  10. Că a fost Olanda, că a fost Spania de vină, asta mă interesează mai puţin. Ca un neutru care aşteaptă cu nerăbdare derby-ul Bălţi-Dinamo eu aş fi vrut să văd fotbal. Şi n-am văzut. La naiba cu toate strategiile, tacticile şi alte constipaţii care omoară plăcerea.
    Mai bine dădeau Germania-Uruguay în reluare.

  11. @anglofil: Ai tinut cont si de numarul de meciuri jucate? Spre exemplu: Spania are 17 suturi spre poarte pe meci, Argentina 19

  12. Mulţam, Anglofil, frumos.
    Si o fază care mi-a plăcut dar pe care vă rog să-mi confirmaţi dacă am văzut-o bine, tocmai îmi căutam ţigările.
    Sut de la centru, Iker plecase după seminţe, în ultima clipă deviază mingea cu vârful degetelor. Corner, Van Persie, parcă, îi dă mingea lui Casillas la modul „frate, se maî întâmplă, hai să ne vedem de treabă că suntem meseriaşi”. Dacă-i aşa, faza asta merită un articol, n-am auzit pe nimeni pomenind de ea printre atâtea caracatiţe şi vuvuzele.

  13. @the man

    despre faza care zici tu cred ca a fost vorba de un fair-play acolo. olandezii au vrut sa le dea mingea inapoi spaniolilor dar era sa o bage in „ate” :) fapt pentru care cornerul respectiv s-a soldat cu o pasa catre Casillas.

  14. the man

    La faza respectiva, spaniolii trimisesera mingea in aut pentru ca era un jucator cazut pe gazon. Dupa interventia medicilor, olandezii bat autul si un dobitoc (nu stiu cine a fost), in loc sa dea balonul intr-o zona neutra, il trimite spre poarta, astfel ca portarul spaniol, plecat dupa seminte mizand pe fair-play, trebuie sa intervina si sa respinga in corner. Gestul lui V.P. a fost unul de fair-play tardiv.

Lasă un răspuns