Există o explicaţie…

May 20, 2010 - Madrid, Spain - epa02166287 Combo picture of the players selected=

… zic eu, legată de modul în care Spania joacă fotbal azi. Argumentul stă, dupa părerea mea, în omogenitatea echipei. Iar asta nu i se datorează neapărat lui del Bosque, ci mai degrabă din faptul că marea majoritate a titularilor (dar şi a rezervelor de bază) joacă în campionatul intern. Mai exact în trei echipe: FC Barcelona, Valencia şi Real Madrid.

Este exact cum era pe vremuri la noi când eram în măsură să ne ţinem jucătorii „acasă” (ce-i drept şi pentru că trăiam alte vremuri); dar când Naţionala se făcea din Steaua şi Dinamo, sau şi pe vremuri din Craiova, lucrurile mergeau altfel. Nu sclipitor, dar cu siguranţă onorabil.

Spania are această coloană vertebrală din care îşi extrage an de an performanţa şi la nivel de club, şi la nivel de selecţionată. Nu aş vrea să încerc o paralelă cu Liga Profesionistă de Fotbal; sau Doamne fereşte să sugerez faptul că ţinerea jucătorilor valoroşi în ţară şi întărirea campionatului intern sunt ingrediente necesare (poate nu suficiente) pentru a putea spera – cât de trist sună – să mai prindem şi noi o calificare în viitorul apropiat.

Întorcându-ne la Spania… Fiesta probabil e pe terminate. Aşa a fost si acum doi ani, când Spania cucerea Europa. În curând se vor întoarce la meciurile grele din campionat, iar mulţi (marea majoritate) la cupele europene. Oamenii ăştia când se odihnesc? Aici ajungem şi la restul de ingrediente necesare pentru un fotbal de calitate: seriozitatea jucătorilor, mentalitatea de învingători, rigoarea fenomenului sportiv ca atare, organizarea cluburilor.

Şi, nu în ultimul rând, pasiunea pentru ceea ce fac.

9 thoughts on “Există o explicaţie…

 1. 12 din 23 de jucatori (cei de la Barca si Real, nu stiu de ce ai inclus si Sevilla acolo, e un singur jucator de la ei, Navas, mai degraba ar fi meritat Valencia o includere, a avut 4, daca il includem si pe Villa, care a semnat cu Barca in timpul acestui CM) o majoritate zdrobitoare. Dar asta nu inseamna ca rationamentul nu e corect.

 2. ai dreptate, despre Valencia era vorba. doar ca postul e scris de dimineata, la 6:30… Merci pentru observatie!

 3. In toata istoria nationalei Spaniei s-au folosit intr-o proportie covarsitoare jucatori din Primera de la echipele sus numite. Deci nu e asta motivul pentru care Spania a castigat CM.

 4. o explicatie am eu. se numeste …RAUL (Gonzalez Blanco) 😀 si dupa ce radeti bine, stati un pic sa va ganditi cat de buni au trebuit sa ajunga pustii spanioli numai ca sa poata sta langa Raul. goleadori pur-sange. ganditi-va cate recorduri au de batut, cate trofee de castigat pentru a-i putea sta alaturi. pentru ca Raul a ridicat standardele, cel putin in fotbalul spaniol, la un nivel nemaivazut pana la el. la nivel de campioni europeni si mondiali. si dupa ce terminati de gandit la Raul, ganditi-va un pic si la Iker Casillas si la ce portar sau portari va trebui sa produca fotbalul spaniol pentru a-l scoate din poarta.

  mai bun decat Raul. mai bun decat Casillas. simplu, nu? 😀

 5. judge
  afirmatia ta nu prea sta in picioare: am avut si noi un Hagi si-un Gica Popescu. De ce generatia asta tanara nu ar avea niste recorduri de egalat?
  Dintr-un motiv simplu: educatia. Cat timp joci pt buzunare, masini si pipitze n-o sa faci niciodata performanta.
  Si, evident, este foarte corecta analiza lui Dr. Takeda: coloana vertebrala se formeaza din jucatori ce joaca mult timp impreuna, nu neaparat in camp intern. Ia sa fi avut un Mutu, Chivu, Marica si Goian jucand la aceeasi echipa, un Radoi, Rat, Lobont si Dacian Varga jucand la o alta echipa, chiar in afara Romaniei, nu neaparat in tara, insa se formeaza automatisme.

  Aduceti-va aminte ce jucator facuse Hagi din Raducioiu cat au fost la Brescia. Stia Hagi si cu ochii inchisi unde sa-i trimita mingea, doar ca Radu sa faca o simpla formalitate.

 6. emiru’

  eu vorbesc de Spania, nu de Romania. Hagi si Popescu au „ridicat” o multime de talente, la fel ca si Raul. o multime! crede-ma, stiu ce spun. atata doar ca la noi nu existau academii de fotbal ci academii de manele, fite, masini, vile, iar talentele alea s-au pierdut ca praful in vant. ei construiau academii unde sa poata creste tineri, noi construiam COOPERATIVA. Hagi si Popescu au facut si ei ce a facut Raul. numai ca asta s-a intamplat la turci. pastrand proportiile.

 7. @the judge
  Aveti dreptate,explicatia succeselor Spaniei se numeste „Raul”. In sensul ca abia dupa ce l-au lasat pe Raul acasa au inceput spaniolii sa joace si sa castige. Cu tot respectul pentru Raul,nu cred ca Spania ar fi cistigat ceva cu el in echipa. Va puteti inchipui „tiki-taka” cu el in teren? Eu nu.

 8. ciNicu

  asta e adevarat. 😀 au inceput sa castige cand Raul a ramas acasa. nu, nu imi pot inchipui reteaua aia de pase, uneori incantatoare, alteori plictisitoare si enervanta cu el in teren. eu vorbeam de nivelul valoric, de standardele la care s-a ajuns in fotbalul spaniol. iar din punctul asta de vedere, pana una alta, fie si numai datorita recordurilor pe care le detine, punctul de referinta se numeste Raul.

Lasă un răspuns