Generalul Sfarmă-Piatră

Sursa: New York Times

Există atâtea similarităţi între George Steinbrenner şi un cunoscut patron de la noi încât nu se poate să nu crezi că, pe la rădăcini, arborii genealogici ai celor doi cam schimbă seva între ei. Mai au şi prenumele comun… George Steinbrenner nu a crescut oi, dar mult din ce a făcut el la conducerea echipei de baseball New York Yankees aminteşte de Ghencea şi de Aleea Alexandru.

George Steinbrenner a absolvit Academia Militară Culver în 1948. Arhivele îl păstrează chiar şi ca sublocotenent la Baza Aeriană Lockbourne, unde se îngrijea printre altele de coordonarea programului sportiv al militarilor. A stat puţin în armată, pentru că a fost provocat să intre în afaceri. Cu primii bani câştigaţi din transportul naval (afacere moştenită de la tatăl său) a intrat în lumea sportului, iniţial în baschet şi, din ianuarie 1973, în baseball. Cu nişte parteneri, a cumpărat clubul New York Yankees pentru 8,8 milioane de dolari. Astăzi, acesta valorează, după unele surse, 1,6 miliarde.

Cum de a crescut atât de mult cota clubului? În primul rând datorită performanţelor. Apoi, Steinbrenner, pe care caricaturistul Bill Gallo l-a botezat „Generalul von Steingrabber” („Sfarmă-Piatră”), numai nu s-a dat peste cap în numele rezultatelor. „Victoria este lucrul cel mai important din viaţa mea”, obişnuia să zică, dar nu uita să adauge: „după respiraţie”. În primele 23 de sezoane, a schimbat managerul de 20 de ori. Avea o „pasiune” pentru Billy Martin, pe care l-a angajat şi l-a demis de cinci ori. Concedia directorii fără să clipească, critica jucătorii, iar antrenorii nu ştiau niciodată cât aveau să stea în funcţie. „Yogi Berra va fi manager tot anul, fără să ţinem cont de înfrângeri sau de un eventual start prost”, spunea în februarie ’85. L-a concediat după 16 meciuri.

Poate ca urmare a experienţei militare, niciunui bărbat nu-i era permis părul lung. Nici cu barbă nu aveau voie. Unul a refuzat să-şi taie chica şi a fost trecut pe banca de rezerve. Odată, pentru că nu ştia cum îi chema, şi-a notat numerele a trei jucători, după care, prin antrenor, le-a dat ordin să se tundă. Şi, ca să facem o mică pauză, să ne amintim că lui George al nostru nu-i plac pleşuvii… Aceleaşi apucături!

Pe George Steinbrenner puteai doar să-l iubeşti sau să-l urăşti. Mulţi susţin că era un tip deosebit, dar numai până când ajungea să-ţi fie şef. „Nu ştiu dacă mi-ar plăcea să lucrez pentru mine”, recunoştea „generalul”. Era spumos în declaraţii, ambiţios şi dictator. În serialul „Seinfeld”, apare filmat din spate, la birou, monologând insensibil la replicile angajaţilor.

Cu o singură replică s-a contrazis: „Eu nu fac niciodată infarct, doar le provoc”. A murit de inimă pe 13 iulie, anul curent. Avea 80 de ani.

Articol publicat în „Observatorul militar” din 21 iulie 2010 şi pe constantinpistea.wordpress.com.

2 thoughts on “Generalul Sfarmă-Piatră

  1. Frumos articol, dar imi permit sa nu fiu de acord cu comparatia cu George al nostru- nu in totalitate. Da, e drept ca manifesta aceleasi tendinte totalitariste, dar Steinbrenner a investit in echipa- si inca mult. Yankees au unul din cele mai scumpe loturi din punct de vedere salarial an de an.

  2. @tatik”U”
    De acord. Nu am spus ca sunt identici, doar ca exista unele similitudini in ce priveste comportamentul.

Lasă un răspuns