Ciulinii Bărăganului

Acum înţeleg decizia fulgerătoare a lui Dan Petrescu de a lăsa Bărăganul românesc pentru stepa Rusiei. S-a prins că vine seceta. Dan Petrescu e un tip pragmatic, orientat spre rezultate şi cu planuri mari de carieră. Când Dumitru Bucşaru i-a dat de înţeles că „nu e bani” şi că experimentul Unirea Urziceni intră în faza de conservare, Petrescu a trecut la planul şi divizia B. A preferat s-o ia de la capăt alături de un investitor potent decât să ţină caldă o ciorbă cu tot mai multă ştevie şi tot mai puţină carne.

MM Stoica e mai sentimental, deci mai dispus la compromisuri. Perioada petrecută alături de Gigi Becali o confirmă. MM Stoica se ataşează de jucători, de suporteri, de colegi, e dependent de oameni şi îi place să sfideze imposibilul. Performanţele Unirii de după plecarea lui Petrescu şi a unor jucători esenţiali sunt un semn – din nefericire prea des trecut cu vederea – că, în fotbalul modern, managerul unui club este mai important decât antrenorul.

MM se află într-o situaţie delicată. A început un nou campionat alături de Unirea, după o vară secetoasă în care n-a putut pune pe masă mai mult de 3-4 ciulini. Contracandidatele la titlu s-au întărit, Steaua şi Dinamo au o presă bună şi un moral pe măsură, Unirea e tratată în continuare ca o Cenuşăreasă atât de media cât şi de propriul ei patron. După ce-a adunat 20 de milioane de euro din Liga Campionilor, Dumitru Bucşaru pare să spună „joaca s-a terminat”. Ca să scape de datorii, Bucşaru ar vinde toată echipa, cu tot cu Levy. MM ar rămâne singur pe gazon, vorbind cu o minge desumflată, ca personajul din „Naufragiatul”. Bucşaru îi datorează bani lui Becali, care cere acţiuni la firmele ialomiţeanului în contul datoriei. V-aţi putea imagina un campionat al Spaniei în care Laporta se împrumută de la Calderon Ramos?

Deocamdată, Unirea trăieşte suprarealist, zboară de la Bucureşti la St. Petersburg via Praga şi de acolo la Tg. Mureş via Budapesta, ca o echipă de căpşunari low-cost. Iar MM trebuie să-şi rupă iar bucăţi din inimă ca să astupe din găuri. Când vor începe înfrângerile, bărcuţa alb-albastră se va scufunda. Unii au sărit deja în apă.

One thought on “Ciulinii Bărăganului

  1. Dan Petrescu e un tip inteligent, pragmatic și cu planuri mari de carieră. De acord până aici. Dar plecarea în B-ul rusesc e genul de prostie pe care o fac uneori oamenii deștepți. Mare.
    Acolo își îngroapă cariera pe câțiva ani dacă nu definitiv. Prinsese o trambulină bună cu Urziceni, avea relații în Anglia și Italia, nu pot să cred că n-ar fi prins măcar un B prin Scoția, cum se vorbea, Tara Galilor, Feroe, orice numai spre vest să fie. Ar fi rămas în cărți și putea oricând să prindă potul cel mare.
    Nici măcar nu e lihnit de foame ca Ion Marin sau lacom ca Rednic. Pentru 1-2 milioane rusești iluzorii și-a ratat cariera. Peste un an, doi când rușii or să-i dea un picior în fund, cu sau fără bani, n-o să-l mai știe nimeni.
    Situatia lui nu se compară cu a lui Lucescu. Sahtiorul pornise deja proiectul când a ajuns acolo, avea deja rezultate și echipă iar Lucescu era deja consacrat și a putut să ceară garanții. Petrescu e tânăr și probabil că s-a dus pe genul de contracte-n doi peri cu bani negri
    marca Becali.

Lasă un răspuns