Povestea trofeelor din Cupa Angliei

Cupa Angliei se joacă din 1872. Prima ediţie s-a disputat în anul în care în Spania izbucnea al treilea război carlist. În anul în care Yellowstone devenea primul parc naţional din lume. Tot în 1872 Ulysses S Grant, eroul războiului american de independenţă, devenea preşedintele SUA. Wanderers F.C. a câştigat prima Cupă a Angliei în acelaşi an în care celebra navă Mary Celeste a plecat din New York şi a fost găsită abandonată pe mare, în stare perfectă de funcţionare, cu pânzele întinse şi proviziile neatinse în cală. O legendă la fel de plină de sevă ca şi cele care înconjoară trofeele decernate câştigătoarei Cupei Angliei din 1872 şi până în prezent.

Până în prezent, patru trofee diferite au fost acordate an de an echipei care triumfa în Cupa Angliei şi fiecare dintre ele are o poveste a lui.

PRIMUL TROFEU

 • a fost acordat între 1872 şi 1895
 • era din argint masiv, avea 46 de centimetri înălţime
 • a fost realizat pentru doar 20 de lire sterline

Trofeul era alintat “Little Tin Idol” (micuţul idol de tablă) şi a fost acordat de 24 de ori. Legenda spune că, în 1895, Aston Villa a cucerit Cupa Angliei pentru a doua oară în istorie. Conducerea clubului s-a gândit la un gest prin care să mulţumească fanilor. A decis să expună trofeul în vitrina magazinului patronat de sponsorul de echipament, croitorul William Shillcock. “Little Tin Idol” nu a făcut prea mulţi purici pe acolo. Câteva ore mai târziu cineva a spart vitrina şi l-a furat, alături de banii rămaşi în casa de marcat.

Autorităţile au pus o recompensă de 10 lire pentru persoana care ar fi dat detalii despre acest furt, însă trofeul nu a mai fost văzut niciodată. 60 de ani mai târziu un om al străzii, Harry Burge, ar fi pretins că el a fost cel care a furat trofeul şi l-ar fi topit, însă povestea sa nu a fost luată în serios.

AL DOILEA TROFEU

 • a fost acordat între 1896 şi 1910
 • era o replică fidelă a primei cupe
 • a costat 25 de lire

Cupa a fost lucrată într-un atelier din Birmingham, chiar în localitatea din care a fost furat primul trofeu. Proprietarul atelierului avea şi el legături cu fotbalul: arginatrul în cauză jucase în tinereţe chiar la Aston Villa. Trofeul a fost folosit doar de 15 ori. A fost scos din uz în 1910 pentru că o altă competiţie a furat proiectul şi decerna acelaşi tip de trofeu. A doua Cupă a fost acordată simbolic preşedintelui federaţiei, Lordul Kinniard, pentru cei 21 de ani de serviciu în fruntea forului de la Londra. Trofeul a reapărut pe piaţă la o licitaţie organizată de casa Christie’s, în 2005. A fost cumpărată pentru 570.000 de euro de preşedintele lui West Ham, David Gould şi împrumutată Muzeului Naţional de Fotbal, acolo unde poate fi admirată şi în prezent (Stadionul Deepdale din Preston Nord End).

AL TREILEA TROFEU

 • a fost acordat între 1911 şi 1991
 • a fost lucrat în atelierul Fattorini din Bradford
 • este cel mai longeviv trofeu, fiind acordat de 80 de ori

Prima câştigătoare a Cupei a fost chiar echipa din oraşul în care a fost făurit trofeul, Bradford City (aici a jucat şi Dan Petrescu între 2000 şi 2001, 17 meciuri, un gol). Este singurul trofeu din vitrina clubului care acum evoluează în a treia ligă engleză. Bradford a câştigat trofeul la prima şi singura apariţie în finala competiţiei. Al treilea trofeu a fost folosit până în 1991, atunci când l-a câştigat Tottenham cu Terry Venables la timonă. Cupa devenise prea fragilă şi a fost scoasă din uz.

AL PATRULEA TROFEU

 • a fost acordat pentru prima dată în 1992
 • este o replică exactă a celui de-al treilea trofeu
 • a fost realizat în atelierele firmei Toye, Kenning and Spencer din Birmingham

Federaţia şi-a luat şi măsuri de precauţie. Într-un seif londonez există încă o copie exactă a trofeului. Aceasta nu a fost folosită niciodată şi va intra în uz doar dacă actualul trofeu va fi deteriorat sau furat.

articol publicat pe www.istoriafotbalului.com

One thought on “Povestea trofeelor din Cupa Angliei

 1. „cupa devenise prea fragila si a fost scoasa din uz”:) Cat de tare poate fi fotbalul englez dc scot cupele din uz din astfel de motive!

Lasă un răspuns