Şi generalii e oameni

Pe 15 iulie, în centrul Timişoarei, Ilie Năstase a înjurat o ziaristă. Probabil s-a simţit agasat de curiozitatea reporteriţei care continua să-l întrebe despre scopul vizitei în oraşul de pe Bega. Poate are şi omul o limită, chiar dacă este vorba despre un fost lider mondial la tenis. Ce, tenismenii buni n-au limite? Poate că era târziu, iar Ilie era obosit. Era chiar dreptul său să bea un cocteil. Cui îi pasă? Mie, nu, ţie, nu, televiziunilor tabloidizate, da…

Secvenţa video a pătruns ecranele patriei la o lună şi jumătate de la producerea evenimentului. Asta e ca faza cu pumnul lui Băse… O ţinem acolo şi, când trebuie, când nu mai sunt subiecte, o aruncăm în faţa telenaivilor. Se mai miră cineva? Nu. Dar acum, haideţi să ne umflăm cu toţii în pene, că, vai de mine, ce a zis Nasty, ce a făcut Nasty, dar cum îşi permite, dragă? Şi mai e şi ditamai generalul! Păi, uite ce-a ajuns armata, dom’le, au pensii nesimţite şi mai fac şi pe nebunii!

Nu fantazez. Cristian Geambaşu spune că „e treaba tuturor când el, general al Armatei Române, îşi pune poalele-n cap şi se poartă ca un personaj din lumea interlopă”. Dacă l-aş aproba pe Cristian Geambaşu, aş zice că da, e şi treaba mea. Dar de ce ar fi treaba mea? Ce, am fost eu la Timişoara pe 15 iulie? Sunt eu general al Armatei Române? De ce ar fi treaba mea?

Un cetăţean al României, enervat de o ziaristă, n-a găsit altă soluţie decât să jignească şi să ameninţe… Dacă tot îl enerva prezenţa reporteriţei, ar fi fost mai demn dacă ar fi tăcut. Dar atunci, probabil, materialul video ar fi relatat cum „fostul mare tenismen Ilie Năstase a dat dovadă de aroganţă refuzând să răspundă ziariştilor adunaţi special cu ocazia venirii sale în Timişoara”. Ilie Năstase, Nasty, a ales să riposteze. Un comportament degradant pentru orice om, dar mai ales pentru o persoană publică. Dar de ce ar fi treaba tuturor, aşa cum spune Cristian Geambaşu?

Ilie Năstase este general. În rezervă. Lucrul acesta îl uită mulţi. Este general în rezervă, iar gradul acesta este onorific, nu-l ajută cu nimic, n-are facilităţi, ba cred că ajunge să-i producă omului disconfort, din moment ce societatea se aşteaptă de la el să abordeze un comportament de îngeraş cu epoleţi. Tot general şi tot în rezervă este şi Cristian Gaţu pe care presa asta atât de atentă a uitat să-l caute mai bine de acuzaţiile în urma cărora fostul său subordonat, antrenorul echipei naţionale, Aihan Omer, a fost suspendat. Şi, pe lângă ei, mai sunt şi alţii, avansaţi la gradul de general în rezervă sub motivul că au făcut ceva în viaţa sportivă. Se uită şi faptul că aceşti oameni au fost angajaţi ai Stelei, club militar, că au avut grad militar cât timp au fost în activitate, iar gradul a tot crescut proporţional cu performanţele. Armata nu are numai soldaţi cu arma în mână, are şi transmisionişti, logisticieni, finanţişti, sportivi şi alţii. Ajungi mare dacă faci ceva, iar dacă Ilie n-a făcut, atunci cine?

Acum, a greşit. Clar. E un om abia divorţat, care a împlinit 64 de ani la patru zile după acel incident. Nu-i caut scuze, dar ce vreau să punctez e că nu e treaba noastră, a tuturor, ce face un general în rezervă în timpul liber. E oare rostul presei să roadă subiecte din acestea autogenerate? Şi, dacă tot le pasă ziariştilor atât de mult de România şi de comportamentul neadecvat al vedetelor, de ce reporteriţa respectivă şi-a protejat imaginea (prin contrejour) atunci când a dat interviu cu privire la 15 iulie?

Până la urmă, aici am ajuns cu presa, ziariştii fabrică subiecte pe care le comentează tot ei, iar poporului trebuie să îi pese. Totuşi, e dezamăgitor când un om mare cade în capcană. Fie el şi fost mare tenismen sau general în rezervă.

Publicat şi pe http://constantinpistea.wordpress.com

2 thoughts on “Şi generalii e oameni

  1. ai dreptate intr-o privinta: nu ma intereseaza daca Nasty a baut un cocteil sau a baut o sticla de wisky.este viata lui privata si poate sa faca orice.atitudinea lui este cumva de inteles.sa iesi la o plimbare si sa se tina cineva dupa tine tot drumul sa iti puna intrebari nu e tocmai comod.putea sa nu reactioneze,dar cu totii ne pierdem cateodata cumpatul si reactionam violent.nu e de condamnat.oricum,sa spui despre domnisoara\doamna aceea ca e ziarista nu e corect.ziaristi sunt prea putini in Romania,iar cei care scriu prin tabloide nu merita acest titlu.

  2. e cam relativ totul…pe de o parte…nastase face parte din imaginea romaniei, cu sau fara acordul sau. pana la urma el apare in relcamele cu pestii in copaci si asa mai departe…si atunci cred ca e justificat ca opinia publica sa fie deranjata cand apar asemnea imagini cu el…e pur si simplu penibil. pe de alta parte, clar, omul e om…e treaba lui ce face, e dreptul lui sa aibe chef sau nu de un interviu in toiul noptii (nush cat de seara era, ca nu prea mai era nimeni pe strada)…si mai ales e dreptul lui…macar asa dintr o perspectiva morala…sa fie lasat in pace. cred ca stiri de genu apar in toata lumea…doar ca la noi se acorda muuult prea multa atentie tampeniilor si cum in strainatate exista o nisa pentru asfel de subiect, ele nu sunt atat de agasante ca in romania, unde absolut pe orice suport mediatic esti ca vrei sau nu, bombardat cu rahaturi.

Lasă un răspuns