Maratonul din Antarctica, în cifre

19 decembrie 2010
Maratonul din Antarctica s-a încheiat şi, ca de obicei, vă prezint câteva cifre.

Rezultatele competiţiei pot fi găsite pe site-ul organizatorilor.

> A fost ediţia a 6-a, cu un număr record de participanţi: 37.

> 32 de concurenţi la proba masculină de maraton, 5 la cea feminină.

> 6 concurenţi de la maraton au participat şi la cursa de ultramaraton (100 km), 5 la proba masculină, 1 la cea feminină.

> Singura competiţie de maraton din lume la care au participat simultan rezidenţi de pe toate cele 7 continente. Antarctica a avut 2 reprezentanţi, America de Nord 12, America de Sud 2, Australia 3, Asia 3, Europa 13, Africa 2. În total, au fost reprezentate 17 ţări. În poza din stânga, steagurile sunt aşezate în ordinea în care au terminat concurenţii proba de 100 de kilometri :).

> La această ediţie au fost stabilite noi recorduri ale competiţiei: Clare Apps (Marea Britanie / rezident Antarctica) la feminin cu 4h 47m 37s şi Bernardo Fonseca (Brazilia) la masculin cu 4h 20m 31s.

> A fost stabilit şi un nou record al competiţiei la proba masculină de 100 km, acelaşi Bernardo Fonseca (Brazilia), care a terminat în 12h 41m 52s. Precedentul record era deţinut de Marc de Keyser (Belgia), care a terminat cursa din 2008 cu 12h 49m 51s. Belgianul a participat şi anul acesta la competiţie, dar la proba de maraton, unde s-a clasat al doilea.

> A fost doborât recordul de vârstă al competiţiei: Sarah Oliphant (SUA) – 15 ani. Cu această ocazie, ea a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai tânără persoană care termină circuitul 7 maratoane pe 7 continente! !

> Alte premiere / recorduri personale: australianul Tristan Miller (cel din stânga imaginii), care acum 1 an şi-a pierdut slujba, a găsit un sponsor şi a alergat de atunci 52 de maratoane în 52 de săptămâni în 52 de ţări! Maratonul din Antarctica l-a ajutat să finalizeze şi circuitul „7 maratoane pe 7 continente”. În aceste zile, el va reveni acasă pentru prima dată după 1 an!! El s-a folosit de participarea la toate aceste competiţii şi pentru a strânge fonduri în scop caritabil. De asemenea, Gary van Vuuren (Zimbabwe) a alergat al 100-lea său maraton, Steve Hibbs (SUA) al 116-lea şi Brent Weigner al 182-lea! Pentru mine, a fost al 5-lea :).

> Om de afaceri respectabil (dealer auto), dar şi alergător şi alpinist în timpul liber, polonezul Irenesuz Szpot, care a alergat maratonul din Antarctica la doar câteva zile după ce a cucerit vârful muntelui Vinson (cel mai înalt din Antarctica), va deveni în 2011 primul om din lume care termină atât 7 summits cât şi 7 continents. Mai are de ‘bifat’ doar Everestul, pe care plănuieşte să îl cucerească în mai 2011 – cu câteva zile înainte de a implini 49 de ani! Şi, încă ceva: s-a apucat de toate astea de abia acum 4 ani… În stânga găsiţi un mini-interviu pe care i l-am luat in Antarctica :).

> Subsemnatul s-a clasat pe locul 18 la maraton, cu 5h 59m, la 1h şi 40m de câştigător şi la aproape 2h şi jumătate de ultimul clasat. Sunt foarte mulţumit de acest rezultat, având în vedere faptul că mă antrenez doar de 11 luni şi că cei mai mulţi dintre participanţii la acest maraton au o experienţă mult mai mare, cu zeci, chiar sute de maratoane la activ.

> La proba de 100 km, m-am clasat pe locul 4, cu 21h şi 22m. Nu m-am clasat ultimul :) , deoarece britanicul Scott Mulligan (locul 8 la proba de maraton din ziua anterioară) a abandonat din cauza hipotermiei. A fost primul ultramaraton din viaţa mea, deci îmi pot îmbunătăţi substanţial timpul la competiii viitoare :)

> O altă statistică: cei 37 de participanţi au alergat în total aproape 900 de maratoane şi ultramaratoane (peste 920, dacă luăm în calcul şi competiţia de anul acesta din Antarctica)! Dacă se iau în calcul şi semi-maratoanele şi triatloanele, totalul depăşeşte cu mult cifra 1000!

> Pe 5 dintre concurenţi i-am întâlnit şi la competiţii anterioare la care am participat: Tommy Chen (Taiwan), Arnold şi Sarah Oliphant (SUA) – maratonul de la Polul Nord şi cuplul indian Krishna Prăsad Chigurupati – Uma Devi Chigurupati, pe care i-am întâlnit la maratonul din Australia.

Cam astea sunt cifrele. În rest, sunt fericit că am în paşaport şi viza de Antarctica (după cea de la Polul Nord) şi că încă mai pot să merg după efortul din ultimele zile :). De asemenea, mi-am făcut noi prieteni, am o mulţime de invitaţii de a veni în SUA, Brazilia, Taiwan, India etc. Bineînţeles, am făcut la rândul meu lobby pentru a îi convinge să vină în România :)

Acum îmi fac bagajul (pentru a x-a oară în ultimele 3 săptămâni :) ). Mâine dimineaţă la 4 trebuie să fiu la aeroport, pentru cursa Punta Arenas – Puerto Montt – Santiago de Chile. Urmează apoi Santiago de Chile – Buenos Aires – Frankfurt – Bucureşti. Văzând câte curse se anulează pe aeroportul din Frankfurt, ceva îmi spune că aventura nu s-a încheiat… Să sperăm că merg măcar trenurile şi o să pot ajunge acasă până în ajunul Crăciunului, în cazul în care se amână cursă Frankfurt – Bucureşti :)

Pe curând!

Andrei statisticianul

Articol apărut pe http://andreirosu.wordpress.com

Lasă un răspuns