The Mexican

Cu nici trei ani în urmă, tânărul de 20 de ani Javier Hernández Balcázar se gândea serios la retragerea din fotbalul profesionist. Cariera sa de jucător, începută la 15 ani, număra puţin peste 50 de meciuri şi 5 goluri înscrise. Foarte modest pentru un atacant. Iar faptul că tatăl, Javier Hernández Gutiérrez şi bunicul său, Tomás Balcázar jucaseră la două turnee de Campionat Mondial (cele din 1986, respectiv 1954) nu-l ajutau deloc atunci când păşea pe iarbă. Dimpotrivă.

De altfel, tatăl său, care-l dusese la piticii lui Chivas Guadalajara la vârsta de 9 ani, nici nu credea că micuţul Javier va reuşi să devină profesionist. Nu mică i-a fost mirarea când Chícharito (poreclă primită drept moştenire tot de la el, care fusese supranumit Chícharo – « bob de mazăre » – datorită ochilor săi verzi) a semnat primul contract la vârsta de 15 ani.

În 2005 ar fi trebuit să joace pentru Naţionala ţării sale la Campionatul Mondial sub-17 ani din Peru. O accidentare l-a făcut însă să rateze turneul final, câştigat de Mexic de o manieră entuziasmantă, după victorii clare asupra Uruguayului (2-0), Australiei (3-0), Costa Ricăi (3-1 în sferturi), Olandei (4-0 în semifinale) şi Braziliei (3-0 în finală).

În acelaşi an a început să joace pentru echipa a doua a clubului, Tapatio, în divizia a doua a Mexicului, reuşind 3 goluri în 12 apariţii. Debutul pentru prima echipă avea să vină în cadrul Apertura (turul campionatului Mexicului), pe 9 septembrie 2006, când, intrat pe teren cu 8 minute înainte de final, avea să înscrie ultimul gol în victoriei cu 4-0 contra lui Necaxa. Un debut excelent… urmat însă de mai bine de 2 ani de secetă, în care avea să bifeze 30 de meciuri.

Lucrurile aveau să se schimbe însă pentru Chicharito în 2009. Patru goluri în 15 meciuri din Clausura 2009 şi alte trei în 7 apariţii din Copa Libertadores îi aduc statutul de titular incontestabil. Pe care îl va răsplăti în cea de-a doua jumătate a anului, când vine explozia: 11 goluri în 17 meciuri din Apertura atrag atenţia lui Manchester United în octombrie. In decembrie, englezii trimit deja un scout în Mexic, raportul trimis de acesta în Insulă fiind pozitiv. Clubul englez intenţionează iniţial să amâne cumpărarea fotbalistului, din cauza vârstei sale fragede, însă potenţiala participare la Campionatul Mondial din Africa de Sud îi face să grăbească mutarea.

În februarie 2010, şeful scout-ilor lui United petrece 3 săptămâni în Mexic, raportul său fiind la fel de elogios. În Torneo Bicentenario (Clausura 2010), Chicharito înscrie 10 goluri în 11 meciuri, o accidentare care-l va ţine pe tuşă 5 meciuri făcând să împartă titlul de golgheter al competiţiei cu alţi doi fotbalişti. Pe 7 aprilie, Javier şi tatăl său sunt pe Old Trafford, asistând la meciul de Champions League al Diavolilor din sferturile contra lui Bayern Munchen. A doua zi, cei doi îşi dau acordul pentru transferul la echipa engleză. Nici agentul jucătorului, nici bunicul său (căruia i se spune că cei doi fac o călătorie la Atlanta) nu află de acest acord. Presa cu atât mai puţin.

După un Campionat Mondial nu foarte satisfăcător, dar în care e declarat cel mai rapid jucător al competiţiei, Chicharito debutează pentru United pe 28 iulie 2010, în amicalul contra echipei MLS All-Stars, înscriind ultimul gol în victoria cu 5-2 a englezilor. Peste două zile înscrie ultimul său gol pentru Chivas, chiar contra lui United, într-un alt amical, în care joacă câte o repriză pentru fiecare club.

Primul sezon în tricoul lui United a fost unul de vis pentru mexican. După cum el însuşi declară, nici el, nici familia sa, nici măcar Sir Alex Ferguson nu credeau că avea să aibă succes atât de rapid. Cifrele lui Chicharito vorbesc de la sine: 44 de meciuri şi 20 de goluri, primul fotbalist care reuşeşte atâtea goluri în sezonul de debut după Ruud van Nistelrooy în 2001. De asemenea, Hernández este singurul jucător al lui United care a reuşit să înscrie în toate competiţiile la care a participat echipa sa (Premier League, Champions League, Cupa Ligii, Cupa şi Supercupa Angliei).

Dacă în prima parte a sezonului (21 de meciuri) a început mai mult din postura de rezervă (12 meciuri), cele 8 goluri înscrise l-au făcut pe Sir Alex Ferguson să-l titularizeze din ce în ce mai des în a doua jumătate (15 meciuri ca titular din 23 de apariţii, cu 12 goluri înscrise). Din cele 20 de goluri, 6 au fost înscrise cu capul, 11 cu piciorul drept şi 3 cu cel stâng, ceea ce îl face pe Chicharito un jucător complet, care nu impresionează cu fizicul său (1,75 m înălţime). Mexicanul a deschis tabela de 9 ori şi a înscris golul victoriei în 5 meciuri. Cea mai interesantă statistică e cea care spune că, în meciurile în care a înscris (17), United a câştigat de 15 ori, pierzând o singură dată.

În seara aceasta, Chicharito are şansa de a intra definitiv în istoria lui Manchester United, în finala Champions League contra Barcelonei. O spune însuşi Wayne Rooney: «Nu m-aş mira dacă Javier ar înscrie golul victoriei cu Barca».

«The Mexican» ar putea fi eroul englezilor pe Wembley.

One thought on “The Mexican

Lasă un răspuns